Menu
EUR
Petrichor: "De betoverende geur van regen na een periode van droogte".

Petrichor: "De betoverende geur van regen na een periode van droogte".

Door: Fanny Hoogendijk Reacties: 0

 

Petrichor: hoe ervaar jij dit natuurwonder bij elke regenbui?

 

Als na een lange droge periode, de regendruppels de aarde kussen, komt er een betoverende geur vrij die ons zintuigen prikkelt en nostalgie oproept. Deze unieke geur, bekend als petrichor, roept vragen op over zijn ontstaan, samenstelling en de omstandigheden die nodig zijn om het te kunnen ruiken. In dit blog duiken we dieper in de wereld van petrichor en onthullen we enkele fascinerende feiten over deze geur die ons zo bekend voorkomt.

Wij zijn nieuwsgierig! Wat doet deze bijzondere geur met jou? Haal je diep adem door je neus en kan je de geur waarderen? Accepteer je de regen na een langere periode en geniet je van dit moment?
Of loop je liever snel naar binnen om zowel deze lucht als regen te ontlopen. Laat je een berichtje achter onder dit blog?

  1. Hoe heet deze geur?

De geur die vrijkomt na een regenbui staat bekend als petrichor. Het woord "petrichor" is afgeleid van het Grieks, waar "petra" rots betekent en "ichor" verwijst naar de goddelijke vloeistof die door de aderen van de goden stroomt. Het is een passende naam, aangezien petrichor de essentie van de aarde zelf lijkt te bevatten.

 

 

  1. Waar komt het vandaan?

Petrichor wordt gevormd door een combinatie van verschillende factoren. Een belangrijke bijdrage komt van bepaalde chemische stoffen die worden afgescheiden door bodembacteriën genaamd actinomyceten. Deze bacteriën leven in de bodem en produceren geurstoffen, zoals geosmine, die de karakteristieke aardse geur van petrichor vormen. Daarnaast dragen plantenoliën en vluchtige stoffen die zich ophopen op oppervlakken, zoals rotsen en de bodem, ook bij aan de geur.

 

 

  1. Hoe lang moet het droog geweest zijn om dit te ruiken?

Om de geur van petrichor te kunnen waarnemen, moet er voldoende vocht in de grond zijn opgebouwd voordat het begint te regenen. Als het al geruime tijd droog is geweest, kunnen de bodem en andere oppervlakken de geurige verbindingen absorberen. Wanneer het dan begint te regenen, zullen deze opgeslagen geurstoffen vrijkomen en zich vermengen met de frisse regendruppels, waardoor petrichor ontstaat. Over het algemeen wordt aangenomen dat het minstens enkele weken droog moet zijn geweest voordat petrichor duidelijk waarneembaar is.

Conclusie

Petrichor, de geur die vrijkomt bij regen, is een intrigerend fenomeen dat onze zintuigen betovert en ons verbindt met de aarde. De geur ontstaat door de chemische stoffen afgescheiden door bodembacteriën en de accumulatie van vluchtige stoffen op oppervlakken. Het vereist een periode van droogte voordat de geur zich kan ontwikkelen en vrijkomen tijdens een regenbui.

Tijdens het schrijven van dit blog, heeft Happlify ook een heel gaaf artikel over regen geschreven.
Wist jij dat je de geur Petrichor zelfs in een potje of als kaars kan krijgen?
Nieuwsgierig geworden, check dan deze Happlify Post! 

Petrichor in een potje

By the way! Wist je dat Happlify, dé happy shopping guide is voor de leukste webshops van Nederland en België? En dat LoveforRain ook Member is! Check hier dus de leukste shops, mooie winacties en heerlijk lezende blogs

 

Laat je bij de volgende regenbui betoveren door de geur van petrichor en koester dit wonder van de natuur.

 

 

Lees ook ons blog:

ONTDEK DE STIJLVOLLE BESCHERMING VAN RAINRAPS: NIEUWE COLLECTIE VOOR REGENACHTIGE DAGEN!


en 

8 ESSENTIËLE TIPS VOOR EEN REGENACHTIGE NIJMEEGSE VIERDAAGSE: BLIJF COMFORTABEL EN GEMOTIVEERD!


Reacties (0)

gravatar
Marian Waterkott
Geplaatst op 2023-09-13 11:15:01
Ik herinner mij dat ik tijdens mijn zwangerschap deze geur voor het eerst opmerkte. Heerlijk vond ik het!
Ruik ik het nu, denk ik daar meteen aan terug. Ik geniet daar dan echt van, word er blij van!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »